Вход / Регистрация

Оберіг Макош (Мокош) + схеми

Categories: Статьи
Оберіг Макош

Оберіг Макош

Макош (Мокош) – це вишивка-оберіг, метою якої є створення амулетів для допомоги в здійсненні задуманих справ та захисту від негативного впливу.

При виготовленні оберегів з використанням давньослов’янських символів та орнаментів, слід враховувати, що Макош – це єдиний оберіг, який можна виготовити для себе самостійно.

Макош (Мокош) – це стародавня східнослов’янська богиня, покровителька домоводства, рукоділля та іншого, істинно жіночого уміння і дарування. Перш за все, вона оберігає Господиню, сприяє процвітанню її будинку, дарує винагороду за ревну працю. Такий оберіг, на відміну від інших, не потрібно постійно мати при собі, він тільки завжди повинен знаходитися в будинку, господиню якого захищає.

У наших предків було кілька богинь, у яких вони просили захисту – Жива, Макош, Лада. Макош відрізняється, тим, що в руці вона завжди тримає веретено – символ тривалості життя, а самі руки піднятими вгору. Вона відміряє земне життя, тому завжди на оберезі повинна стояти на землі.

Процес виготовлення умовно можна розділити на проміжні етапи:

Макош вишивається хрестиком на тканині або спеціальній канві для вишивки хрестиком. Колірна гамма Макоші – це зелений і жовтий. Ідеальним варіантом буде використання жовтих ниток і зеленої канви. Є кілька виходів із ситуації, якщо не вдалося придбати матеріал потрібного кольору:

  • вишити навколо Макоші рамочку зеленими хрестиками;
  • повністю заповнити ними білий фон.

Для виготовлення оберегу можна використовувати тільки виготовлені з натуральної сировини види тканин і ниток для вишивки: льон, бавовна, шовк, шерсть.

У кожної нитки є особливості:

  • бавовняні – забезпечують постійний захист;
  • шовкові – зберігають ясну голову і вирішують професійні негаразди, кар’єрні проблеми;
  • шерсть – допомагає людям, які вже постраждали від зла і недобрих думок, але не підходить для зображень зірок, птахів, рослин;
  • льон – заспокоює душу і думки, посилює такий вплив вишивка стародавніх орнаментів.

Категорично неприйнятно використання синтетичних матеріалів – в них не міститься життєва енергетика. Синтетика не приносить користі і вважається мертвим матеріалом.

Після придбання потрібних матеріалів їх слід очистити, позбавити від можливої ​​негативної енергії. Для цього прополосніть нитки і канву в теплій воді без застосування миючих засобів, після чого дайте висохнути природним шляхом. Ця процедура також допоможе уникнути подальшої усадки тканини і ниток.

Також для вишивки знадобиться голка для вишивки з тупим кінчиком. Її розмір підбирається індивідуально – в її вушко легко повинна проходити нитка в кілька додавань, а прокол не повинен залишати помітний отвір на тканині (читаємо http://vishivay.com.ua/golki-dlya-vishivannya/).

Коли можна вишивати оберіг:

Роботу з виготовлення оберегів слід починати в певні дні місячного циклу. Якщо мета – позбавлення від чогось (хвороб, хвилювання, сімейної ворожнечі) місяць повинна бути спадним. У разі – зростання чи прибутку (здоров’я, щастя, успіху) – зростаючим.

Найбільш вдалими днями для початку вишивки Макош є 10 і 14 дні зростаючого місяця. Стійке бажання творити – це вірна ознака правильної пори. Не обов’язково весь день присвятити цьому заняттю – в правильний день рекомендується прокласти перші 10 хрестиків і залишити роботу. Надалі немає обмежень – головне щоб заняття приносило радість і задоволення.

Не слід починати роботу над оберегом в поганому настрої, при хворобі або в певні жіночі дні. Щодо останнього, є думка, що якщо в такий період жінка відчуває себе відмінно і знаходиться в хорошому настрої, то вишивати не забороняє.

Ритуал перед початком виготовлення Макоші:

Перед тим як приступити до роботи, кожен раз слід просити благословення богині Макоші. Прохання може бути у вигляді змови, молитви або просто щирих слів. При вишиванні потрібно постійно думати про його майбутню власницю (тобто про себе) і представляти те, чого хочеться досягти за допомогою оберегу Макош. У думках треба намагатися не вживати частку «не» («хороше», а не «непогане»). Ніщо не повинно відволікати від процесу вишивання (включений телевізор, шум на вулиці, розмова з подругою). Деякі майстрині запалюють воскову свічку на час роботи. Якщо самопочуття погане і робота не приносить задоволення – слід відкласти вишивку до кращого часу.

Техніка вишивки хрестиком

Техніка вишивки хрестиком

 Техніка вишивання Макоші:

Для зручності, перед вишивкою канву можна розбити на квадратики 10 на 10 хрестиків. Практично всі схеми вишивки розділені таким чином. Для цього прокладаються наметові шви ниткою контрастного кольору або малюються лінії спеціальним «чарівним Кравецьким» олівцем, який легко змивається водою.

Можна обійтися і без п’ялець, але вони допомагають рівномірно натягнути і зафіксувати канву, а після легко утримуються однією рукою.

При вишиванні оберегів не можна закріплювати кінці ниток вузликом. Тому зручно використовувати парну кількість ниток – 2, 4. Щоб отримати нитку в два складання від пасма муліне береться відрізок рівний двом довжинам робочої нитки, від нього відділяється 1 нитка і складається навпіл. Сторона з петелькою залишається на довгому кінці нитки, а два кінчика на короткому. Перший стібок виконується так: голка вводиться з вивороту і виводиться в наявності, при цьому з вивороту залишається петелька, коли голка вводиться другий раз – вона пропускається через цю петлю, після чого нитка акуратно затягується. При такому способі кріплення вільних кінців ниток в два рази менше. Аналогічно така дія виконується, якщо використовується муліне в 4 складання.

Коли нитка закінчилася, треба за допомогою голки акуратно завести її кінці за вже вишиті хрестики.

Щоб ви ворітня сторона вишивки Макош була акуратною, краще вишивати НЕ поворотними рядами – вправо-вліво, а повністю вишити малюнок напівхрестиком, не відриваючи нитку, а потім повернутися назад. Таким чином, не доведеться робити переходи.

Може виникнути потреба залишити роботу на якийсь час (сон, домашні турботи). У такому разі не треба залишати голку увіткненою в канву з оберегом (використовуйте подушечку голківниця). На ніч краще прибирати вишивку в кошик або скриньку для рукоділля.

Після того як робота над вишивкою закінчена вона дбайливо прополіскується прохолодною водою, потім висушується між двома рушниками в горизонтальному положенні. Злегка вологу роботу можна пропрасувати праскою з вивороту, щоб розгладилося полотно, а хрестики не втратили рельєф.

Оформити вишитий оберіг Макош можна у вигляді картини, паспарту, подушечки або книжкової закладки. Для цього оберегу не є обов’язковим постійно контактувати з власницею, просто перебуваючи в будинку, він буде надавати добрий вплив на всіх домочадців, залучати у дім щастя, удачу і достаток.

Макош

Макош

 Прикмети і забобони пов’язані з вишивкою Макош

При створенні оберегу Макош мають місце різні «події», які вимагають спокійного неспішного рішення:

  • плутаються нитки – обережно розплутати, використовувати ножиці можна тільки в крайньому випадку;
  • якщо у вишивку вкралася помилка – розпустити ділянку і вишити його заново (розпорювати ножицями не можна).

Є також прикмета – за важкими ділянками вишивки, де особливо плуталися або рвалися нитки, можна оцінити проблеми вишивальниці. Це можуть бути хронічні недуги або негативні реакції (алергія, плутанина в сім’ї). У разі постійних проблем з вишивкою, краще відкласти її, видно зараз не час ще для цього оберегу і допомоги від нього не дочекаєшся. Упертість в такому випадку може привести до негативних наслідків для майстрині. До слова буде сказано – зазвичай обереги починають вишивати жінки у віці за 30, коли у них накопичилася життєва мудрість і досвід. Але молодим дівчатам  займатися цим ремеслом не забороняється. Така справа не терпить легковажності і поганих намірів. Найпершим самостійно вишитим оберегом для жінки повинна бути Макош. Після цього можна створювати їх в якості подарунків знайомим. Щоб відбувався обмін позитивною енергією і обереги дійсно допомагали, за них береться символічна плата.

Схеми вишивки хрестиком оберегу Макош:

makosh-shema

Makosh (7)

Makosh (6)

Makosh (5)

Makosh (4)

Makosh (3)

Makosh (2)

Makosh (1)

Рівних вам хрестиків та нехай Макош оберігає вас роками!

2 Responses to Оберіг Макош (Мокош) + схеми

  1. Ответить Olgakhomych says:

    А де верхня половинка першої схемки? Дякую

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

16 + = 23

Вышивка

Мы в соцсетях!